Energie en eiwitrijke voeding

Een belangrijk doel in de behandeling van (voorkomen van) ondervoeding is te zorgen dat iemand genoeg energie en eiwit via de voeding binnenkrijgt. Hoeveel energie en eiwit nodig is verschilt per persoon en hangt onder andere af van het geslacht, de lichaamsbouw en of iemand ziek is. Een diëtist berekent hoeveel iemand precies nodig heeft.

Voedingsadviezen voor extra energie en eiwit worden door de diëtist zoveel mogelijk afgestemd op iemands voedingsgewoonten en smaakvoorkeuren. Het betekent meestal dat iemand meer moet gaan eten en deels andere voedingsmiddelen moet gaan kopen dan men gewend was. Het toepassen van de voedingsadviezen kost tijd.

Energierijke producten zijn met name voedingsmiddelen met meer vet, bijvoorbeeld volle melkproducten.

Eiwitrijke producten zijn vlees, vis, gevogelte, melk en melkproducten, kaas, eieren, noten en pinda’s, sojaproducten en peulvruchten.

Klik hier voor een uitgebreide productdatabase met energie- en eiwitrijke producten die verkrijgbaar zijn in diverse supermarkten of via websites.

Enkele tips en recepten vindt u hier.

Op de website Mijn Voeding vindt u aanvullende informatie en adviezen.