Een gezond voedingspatroon

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt bij een gezond voedingspatroon. Het laat een optimale combinatie zien van voedingsmiddelen die een gunstig effect hebben op de gezondheid en die gezamenlijk zorgen voor voldoende voedingsstoffen.

Door vooral voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf te kiezen, kunt u de inname  van voedingsmiddelen met een mogelijk ongunstig effect op de gezondheid beperken. De spiermassa neemt af bij het ouder worden, daardoor heeft uw lichaam minder energie uit voeding nodig. Ook verandert bij het ouder worden de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen.

De algemene aanbevelingen volgens de Schijf van Vijf voor volwassenen vanaf 50 jaar staan in de tabel hieronder (klik op het plaatje om het te vergroten). Op de website van het Voedingscentrum vindt u een persoonlijk Schijf-van-Vijf-advies.

*Graanproducten: het advies is wekelijks minimaal de helft volkoren graanproducten te eten.

**Vlees: het advies is niet meer dan vijf keer per week vlees te eten, waarvan maximaal drie keer rood vlees.