Diarree

Mensen die last hebben van diarree moeten vaak meerdere keren per dag naar het toilet en hebben dan waterdunne ontlasting. Als de ontlasting alleen wat minder vast is dan normaal is dat niet direct diarree. Diarree wordt ook wel buikloop genoemd. Tips bij diarree zijn:

  • Drink voldoende (minstens 2 tot 3 liter per dag) om uitdroging te voorkomen. Wanneer u ook last heeft van braken en koorts verliest u extra veel vocht. Dat moet aangevuld worden. Drink daarom veel, ook als u denkt dat iedere slok water er onmiddellijk weer uit komt.
  • Bij drogist en apotheek is ORS verkrijgbaar. Dat is een poeder dat u oplost in water. Hiermee vult u niet alleen vocht aan, maar ook zouten en suikers.
  • Bij acute diarree is het niet verstandig om diarreeremmers te gebruiken zoals loperamide. De veroorzaker van acute diarree (soms een bacterie of parasiet) moet juist via de ontlasting de darm verlaten. Als u een diarreeremmer gebruikt, kan de bacterie of parasiet zich in het darmslijmvlies gaan nestelen. Gebruik van diarreeremmers kunt u het beste eerst met uw arts overleggen.
  • Eet gewoon waar u trek in heeft. Het advies om bij diarree alleen beschuit met slappe thee te gebruiken, is achterhaald. Bruin brood of volkorenbrood is beter dan witbrood omdat het meer vezels bevat. Deze vezels dikken de ontlasting in.
  • Zorg voor een goede hygiëne, vooral na toiletbezoek en in de keuken.

 

Meer informatie:

Website Maag Lever en Darmstichting