Het lichaam in balans

Het lichaam hoort in balans te zijn. Als we meer eten dan we verbruiken, worden we te zwaar en ontstaat er overgewicht (of in ernstige mate: obesitas). Als we te weinig eten, vallen we (onbedoeld) af en wordt het gewicht lager. Het lichaam raakt ondervoed.

Minder eetlust komt vaker voor bij oudere mensen dan bij jongeren. Dat kan diverse oorzaken hebben. Als je weinig eet, krijg je ook minder voedingsstoffen binnen. Zolang de inname en het verbruik in balans zijn, is er niets aan de hand. Maar als de balans doorslaat naar de verkeerde kant, kan het lichaam niet meer goed functioneren. Je voelt je dan niet zo lekker, je bent sneller moe, je wordt sneller ziek en herstelt ook minder goed bij ziekte. Mensen die minder eten dan ze verbruiken, lopen groot risico om ondervoed te raken. Met name als iemand ziek is, kan ondervoeding binnen enkele dagen tot weken ontstaan. Dit hangt mede af van de ernst van de ziekte. Ondervoeding komt in Nederland veel vaker voor dan mensen denken.

Als de balans is verstoord, is het dus belangrijk daar aandacht aan te besteden. Daar kan de informatie op deze website bij helpen.