Verstopping

Ieder mens heeft zijn eigen ontlastingspatroon. Sommige mensen gaan drie keer per dag naar het toilet; anderen maar drie keer per week. Dit is allemaal normaal. We spreken van verstopping wanneer iemand minder dan drie keer per week ontlasting heeft. Verstopping ontstaat doordat ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. Daar wordt vocht onttrokken waardoor de ontlasting hard wordt.

Tips om verstopping te voorkomen:

 • Eet voldoende voedingsvezels
  Vezels zijn onmisbaar voor een gezonde spijsvertering en een goede ontlasting. Ze werken als een spons en houden vocht vast waardoor de ontlasting zacht blijft. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Voorbeelden van vezelrijke voeding zijn groente, fruit en volkoren producten. Eet u dagelijks voldoende vezels? Doe deΒ Vezeltest.
 • Drink voldoende
  Het is verstandig om minstens twee liter per dag te drinken als u extra vezelrijke voeding gebruikt. Als u te weinig drinkt, kunnen de vezels hun sponswerking niet uitoefenen en werken ze averechts.
 • Zorg voor voldoende beweging
  Door regelmatig te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd en kunt u verstopping voorkomen. Beweging zorgt voor een goede darmwerking.
 • Ga bij aandrang naar het toilet
  Ga meteen naar het toilet als u aandrang voelt. Door de ontlasting op te houden, wordt deze verder ingedikt. Hierdoor kan verstopping ontstaan. Neem rustig de tijd voor uw toiletgang en kijk achterom. De kleur van de ontlasting zegt veel over uw gezondheid.
 • Sla uw ontbijt niet over
  Het ontbijt is heel belangrijk. Een vezelrijk ontbijt zorgt ervoor dat de werking van de darm op gang komt en de darmen in beweging blijven.
 • Stop met roken
  Voor uw algehele gezondheid is het verstandig om niet te roken.

 

Meer informatie:

Tips om meer vezels te eten van het Voedingscentrum

De website van de Maag Lever en Darmstichting